На всеки е ясно, че политическите трусове в международен план намират своя отзвук в реални икономически последствия. Поради тази причина последните две седмици бяха изключително напрегнати заради изострянето на отношенията между Иран и Съединените щати, а специалистите с особен интерес следяха движението именно на цените на горивата. 

От своя страна търговците на петрол имаха и, може би, все още би трябвало да имат достатъчно причини да се изнервени след убийството на най-високопоставения ирански генерал Касим Солеймани. Но реално те не са. Какви биха могли да бъдат причините? 

Основната и най-важна се състои в това, че световният пазар на петрол има изобилие от предлагане, подхранван от нарасналото производство в САЩ. През последното десетилетие Америка се трансформира от огромен вносител в основен нов износител. Щaтитe вeчe ca тpeтият нaй-гoлям пpoизвoдитeл в cвeтa cлeд Cayдитcĸa Apaбия и Pycия. Дoбивът в cтpaнaтa ce e yдвoил oт 2011 гoдинa нacaм дo близo 13 милиoнa бapeлa нa дeн. B cъщoтo вpeмe тя изнacя пo 3 милиoнa бapeлa днeвнo. 

Бyмът нa шиcтoвия дoбив пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe oпpeдeлeнo също пoмoгнa нa Щaтитe дa нaмaлят зaвиcимocттa cи oт внocния пeтpoл, a тoвa e и пpичинaтa зaщo пocлeднитe cъбития в oтнoшeниятa мeждy Baшингтoн и Texepaн нe дoвeдoxa дo пo-cepиoзeн cĸoĸ в цeнaтa нa cypoвинaтa. 

Освен това търсенето на петрол отслабна поради забавянето на световната икономика, причинено от търговската война между САЩ и Китай, спадът в автомобилната индустрия и други фактори. От друга страна няколко години ОПЕК и Русия намаляват собственото си производство, за да не паднат цените, поради американските доставки. Това в значителна степен подкрепя схващането, че петролният пазар може да поеме почти всеки шок, дори и при загубата на човешки животи при регионални военни сблъсъци. 

Реално погледнато,  мрачните събития в нестабилен регион, който е от съществено значение за глобалните доставки на петрол, не оказаха сериозно влияние върху цените му. За няколко дни те се покачиха от 66 $ за барел до 69 $, а след това се смъкнаха до нива от 65 $. Незначителните движения на цената на суровината в рамките на седмица след година ще бъдат буквално невидими на кривата при статистическите данни. 

На българският пазар на горива ситуацията не е по-различна, тъй като съвсем естествено големите търговци следват неотлъчно тренда в глобален аспект. Според родни енергийни експерти на този етап няма опасност от сериозно повишаване на цените на горивата. Те също отчитат, че реално на пазара на суров петрол има огромен излишък, което потиска цените надолу. Анализите сочат, че трябва да се случи наистина голям катаклизъм, който да прекъсне доставките, за да се усети чувствителен и продължителен ръст на цените на суровия петрол. Според мнозина анализатори цените на горивата ще останат замръзнали към този момент, тъй като доставчиците на горива са закупили нужното им количество суров петрол, за да го рафинират. Заключението на специалистите е, че спекулациите са неоснователни, а шоковото поскъпване трая едва няколко дена, но пазарът бързо се успокои. 

Към настоящият момент не се отчита повишение при ценообразуването на горивата на територията на страната. Средната цена на бензина е  2,23 лв., а за дизел – 2,27 лв. От началото на 2019 г. до този момент във всеки един ден средната цена се е движила в тези стойности. Данните отчитат, че единствено във Варна тя е малко над средната. 

 

 

Вашият коментар